La revetlla de Sant Joan i el solstici d'estiu

Font: viajejet

Diuen que aquesta nit és la més curta de l’any, però no és del tot cert. En realitat la nit més curta de l’any és al solstici d’estiu que aquest any cau exactamente el 21 de juny a les 11:29 a.m. És el moment de l’any en què el Sol està en el seu punt més alt i escalfa durant més temps la Terra.

Però nosaltres ho celebrem el 23 a la nit perquè l’Esglèsia va associar aquesta festa pagana al naixement de Sant Joan Bautista, el precursor de Crist; es diu que va preparar el camí de Jesús. I per això se’l commemora celebrant el dia del seu naixement, teòricament a la mitjanit del 23 al 24 de juny, i és l’únic Sant del qual es commemora el seu naixement i no la seva mort.

Són ben pocs els que són conscients que aquesta festivitat té unes arrels paganes que han sobreviscut al temps, des de molt abans del cristianisme. Són tradicions i rituals vinculats amb la natura i el cicle de les estacions.

Aquesta festa és la “nit del foc”, celebrem el moment en que l’astre Rei, el Sol, està en tot el seu esplendor. És la festivitat més celebrada pels habitants de Catalunya i de tots els Països Catalans. Ja des de molt antic s’encenien fogueres, es ballava i es saltava el foc.

El més destacat per a celebrar aquest gran moment a la nostra terra és encendre fogueres a tot arreu, el foc símbol de purificació i protecció envolta els nostres carrers. A més a més, és tradició saltar la foguera per tenir bona sort.

Per a qui no ho sàpiga, l’origen de les fogueres i les danses al seu voltant es troba en un ritual per a tenir bones collites en les nostres terres i felicitat i abundància en les nostres vides. A més pretenen “donar més força al sol” en el seu camí cap al solstici d’ hivern i allunyar als éssers fantàstics que apareixen durant la nit més curta de l’any.

Ja saps què faràs aquesta nit? A la Nit de Sant Joan predominaven les pràctiques de màgia benigne com sortir a collir l’herba de Sant Joan, rituals per parlar amb els esperits de la natura, i els banys purificadors. Ara ho celebrem amb petards i coets a platges i carrers, i mengem coques i cava.

Aquesta celebració és tan antiga com la Humanitat, on tot pot succeir, demaneu desitjos en saltar la foguera i vigileu bé que una bruixa o una fada poden estar ben a prop!

Tot l’equip de EscapadaRural.com us convidem a gaudir d’aquesta nit màgica. Tingueu cura amb la pirotècnia.

Allotjaments

Algunes cases rurals que fan ofertes per a aquests dies:

La cotxera
La cotxera

Caldes de Malavella

Casa completa ( 2 – 6 places )

Petita i acollidora casa, situada en la carretera que creua la població de Caldes de Malavella, i en el mateix centre. És l’allotjament perfecte per descubrir la provincia de Girona,…
Salt del Colom
Salt del Colom

L´Espunyola

Casa completa ( 12 – 20 places )

Masia rehabilitada del segle XIV i reconstruida seguint els criteris de la bioconstrucció. Disposa de piscina naturalitzada, porxo amb barbacoa, sala de jocs. El Salt del…

Publica un comentario

*Los campos marcados son obligatorios